Wat is de medezeggenschapsraad (MR)?
Op elke school worden veel beslissingen genomen over het onderwijs en de organisatie van de school. Het ministerie van Onderwijs vindt het belangrijk dat ouders, leerkrachten en de schoolleiding allemaal betrokken zijn bij deze beslissingen. Daarom is er een MR opgericht. De MR zorgt ervoor dat iedereen kan meedenken en meebeslissen. De MR fungeert als brug tussen ouders, leerkrachten en de schoolleiding.
Waarom is de MR zo belangrijk?
De medezeggenschapsraad is belangrijk omdat zij de stem van ouders en personeel vertegenwoordigt. De MR draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en de schoolomgeving. Ze zorgen ervoor dat iedereen goed op de hoogte is en dat er open gesprekken zijn over belangrijke beslissingen.
Welke bevoegdheden heeft de MR?
Een MR op een basisschool heeft verschillende rechten en verantwoordelijkheden die zijn vastgelegd in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Hieronder staan de belangrijkste rechten van een MR:
- Adviesrecht: De MR heeft het recht om advies te geven over belangrijke besluiten die de school aangaan, zoals het schoolplan, de begroting en het beleid op het gebied van personeel en organisatie.
- Instemmingsrecht: Voor bepaalde onderwerpen heeft de MR instemmingsrecht. Dit betekent dat de schoolleiding niet zonder toestemming van de MR besluiten kan nemen over zaken zoals het schoolreglement, de organisatie van de schooltijden en het personeelsbeleid.
- Informatie recht: De MR heeft recht op tijdige en volledige informatie van de schoolleiding over zaken die de school betreffen. Dit stelt de MR in staat om goed onderbouwde adviezen en instemmingen te geven.
- Participatierecht: De MR heeft het recht om betrokken te worden bij belangrijke beleidsvoorbereidingen en -besluiten. Dit houdt in dat de MR een stem heeft in de ontwikkeling van beleid en plannen.
- Overlegrecht: De MR heeft recht op regelmatig overleg met de schoolleiding. Dit biedt de mogelijkheid om zaken te bespreken en informatie uit te wisselen.
- Onafhankelijkheid: De MR heeft het recht om onafhankelijk te opereren en moet in staat zijn om de belangen van leerlingen, ouders en personeel te behartigen zonder beïnvloeding van de schoolleiding.
- Vertegenwoordiging: De MR heeft het recht om de belangen van leerlingen, ouders en personeel te vertegenwoordigen in verschillende overleggen en bijeenkomsten.
Wat kan de MR voor mij doen?
De MR is er voor alle ouders en verzorgers van kinderen en voor alle medewerkers op de Springschans. De MR biedt gelegenheid tot:
- Inspraak en Meedenken: De MR geeft ouders/verzorgers de kans om mee te denken over het beleid van de school. Dit kan bijvoorbeeld gaan over onderwijsinhoud, schoolregels, of de inrichting van de school.
- Vertegenwoordiging: De MR vertegenwoordigt de belangen van ouders in gesprekken met de schoolleiding. De MR zorgt ervoor dat de stem van ouders gehoord wordt in gesprekken met de schoolleiding.
- Informatievoorziening: De MR kan ouders informeren over ontwikkelingen binnen de school, zoals veranderingen in beleid, nieuwe initiatieven of belangrijke evenementen.
- Ondersteuning bij problemen: Als er problemen of zorgen zijn over de schoolomgeving of het onderwijs, kan de MR als tussenpersoon fungeren. Ze kunnen helpen bij het vinden van oplossingen of het aankaarten van problemen bij de schoolleiding.
- Organiseren van activiteiten: De MR kan betrokken zijn bij het organiseren van activiteiten die de betrokkenheid van ouders en leerlingen bevorderen, zoals ouderavonden, informatiebijeenkomsten of sociale evenementen.
- Feedback geven: De MR kan feedback verzamelen van ouders over verschillende aspecten van de school en deze terugkoppelen naar de schoolleiding.
Voorbeelden van onderwerpen die zijn besproken:
- Verkeersveiligheid rondom school
- Schoolgids
- Vakantierooster
- Schoolplan
Hoe kun je ons bereiken?
Wil je graag een onderwerp aandragen op de agenda van de MR, stuur dan een mail met toelichting naar mr@springschansuithoorn.nl.
MR leden 2024-2025:
Ouders
Marye Derriks (voorzitter)
Mark Vork
Marie-Claire den Hartog
Leerkrachten
Anoeska van Schie
Bianca Pronk
Jellony Raadschelders
Vergaderdata 2024-2025:
3 oktober 2024
19 november 2024
6 februari 2025
10 april 2025
8 mei 2025
3 juli 2025